فیلتر هپا (HEPA) چیست و چه کاربردهایی دارد؟

فیلتر هپا (HEPA) چیست؟ فیلتر هپا (HEPA) یکی از اجزای اصلی و مهم در برخی لوازم خانگی است که اغلب برای نظافت از آن‌ها استفاده می‌کنیم. فیلتر HEPA برای جذب و جلوگیری از پخش ذرات ریز آلاینده مانند گرد و غبار، موی حیوانات و میکروب‌ها در هوا طراحی شده و در تجهیزاتی مانند جارو برقی رباتیک قرار می‌گیرد. اگر در هنگام خرید جاروبرقی با اصطلاح فیلتر” HEPA” روبه‌رو شده‌اید اما با عملکرد آن آشنایی ندارید، مطالعه این مقاله مجله تهران ربات به افزایش اطلاعات درباره کاربرد این فیلتر کمک زیادی می‌کند!

فیلتر هپا (HEPA) چیست؟

فیلتر HEPA که مخفف عبارت “High Efficiency Particulate Air” است، برای تصفیه هوا و جلوگیری از پخش ذرات ریز مانند گرد و غبار، موی حیوانات، گرده گیاهان و حتی برخی میکروب‌ها در محیط طراحی شده است. این فیلتر با جذب ذرات بسیار ریز تا سایز ۰.۳ میکرون از هوا، کیفیت هوای محیط‌های سربسته مانند منازل را بهبود می‌بخشد. اما مزیت استفاده از فیلتر هپا (HEPA) چیست؟ این فیلتر که در اغلب مدل‌های جارو برقی‌های رباتیک تعبیه شده به‌صورت اختصاصی با هدف کمک به افرادی طراحی شده که به آلرژی یا مشکلات تنفسی مبتلا هستند. علاوه‌بر در جاروبرقی‌ها در برخی سیستم‌های تهویه نیز از این فیلتر استفاده می‌شود. 

تفاوت فیلتر هپا معمولی با فیلتر هپا(HEPA) جاروبرقی چیست؟

تفاوت اصلی این دو فیلتر در طراحی و کاربرد آن‌ها است. فیلتر معمولی که اغلب برای دستگاه‌های تصفیه هوا یا سیستم‌های تهویه خانگی استفاده می‌شود، برای جذب ذرات معلق در هوا طراحی شده‌اند و برای فضاهای بزرگ مناسب هستند. اما فیلتر هپا جاروبرقی به‌صورت ویژه برای جمع‌آوری ریزترین ذرات گرد و غبار از روی سطوح و در حین جارو کردن طراحی شده است. ذراتی که فیلتر HEPA جاروبرقی جذب می‌کند معمولا ریزتر از ذراتی هستند و همین موضوع باعث می‌شود تا بهداشت خانه در سطح بالاتری حفظ شود.

انواع فیلتر هپا جارو برقی

درجه کارایی، مقاومت و ساختار فیلتر هپا جزو نکاتی است که در دسته‌بندی این تجهیزات به آن‌ها ویژه‌ای می‌شود. درجه کارایی در واقع میزان ذراتی را نشان می‌دهد که فیلتر هپا قادر به جذب آن‌ها است ولی درجه مقاومت فیلتر به دوام آن در برابر روغن و مواد چرب مرتبط است. بسته به نوع استفاده و محیط خانه (مانند وجود حیوانات خانگی یا افراد مبتلا به آلرژی و مشکلات تنفسی)، فیلترهای مختلف با ویژگی‌های مناسب برای هر شرایط در بازار موجود است.

 

نوع فیلتر مناسب برای
فیلتر HEPA با درجه کارایی ۹۵ درصد و درجه مقاومت N خانه‌های معمولی
فیلتر HEPA با درجه کارایی ۹۹ درصد و درجه مقاومت N خانه‌های با حیوانات خانگی یا افراد آلرژیک
فیلتر HEPA با درجه کارایی ۹۹.۹۷ درصد و درجه مقاومت N خانه‌های با افراد مبتلا به مشکلات تنفسی
فیلتر HEPA با درجه کارایی ۹۹.۹۷ درصد و درجه مقاومت R خانه‌های با حیوانات خانگی یا افراد آلرژیک
فیلتر HEPA با درجه کارایی ۹۹.۹۷ درصد و درجه مقاومت P خانه‌های با افراد مبتلا به مشکلات تنفسی

 

مزایای استفاده از فیلتر هپا چیست؟

جاروبرقی‌های دارای فیلتر HEPA تا ۹۹.۹۷٪ از ذرات ریز را جذب می‌کنند و برای افراد مبتلا به آلرژی یا آسم گزینه‌ای عالی هستند. این دستگاه‌ها هوای خروجی را تمیزتر از جارو برقی‌های رباتیک معمولی به محیط بازمی‌گردانند. البته قیمت جاروهای مجهز به فیلتر هپا از مدل‌های معمولی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد گران‌تر است. با این حال داشتن هوایی پاک و کاهش گرد و غبار در خانه ارزش این هزینه‌ی بیشتر را دارد. از دیگر مزیت‌ها و کاربرد فیلترهای هپا نیز می‌توان به نکات زیر اشاره کرد:

  • کمک به بیماران آسمی و افراد مبتلا به آلرژی: فیلتر HEPA به‌ویژه برای افراد مبتلا به آسم مفید است، زیرا مانع از پخش ذرات آلرژی‌زا به هوا می‌شود. همچنین این فیلترها با جذب گرد و غبار، گرده گیاهان و ذرات حساسیت‌زا به کاهش علائم آلرژی و حساسیت‌های تنفسی کمک می‌کنند.
  • جذب ذرات ریز: این فیلتر قادر است ذرات بسیار ریز تا ۰.۳ میکرون مانند دود، باکتری‌ها و ویروس‌ها را نیز جذب کند.
  • جلوگیری از پخش مجدد ذرات: در جاروبرقی‌ها و دستگاه‌های تصفیه هوا، فیلتر HEPA از پخش دوباره گرد و غبار و آلاینده‌ها به فضا جلوگیری می‌کند.
  • مناسب برای حیوانات خانگی: فیلترهای هپا برای خانه‌هایی با حیوانات خانگی مناسب‌اند و با جذب موی حیوانات و آلرژن‌ها، از پخش آن‌ها در هوا جلوگیری می‌کنند.

فیلتر هپا (HEPA) چگونه کار می کند؟

اجزای فیلتر هپا (HEPA) شامل شبکه‌ای از الیاف بسیار ریز و فشرده است که ذرات معلق در هوا را به‌خود جذب می‌کنند. این فیلتر به‌ کمک سه مکانیسم جذب مستقیم ذرات درشت‌تر، برخورد و جذب ذرات از طریق اینرسی و پخش تصادفی (دیفیوژن) که سرعت حرکت تصادفی ذرات ریزتر را افزایش می‌دهد، هوا را تمیز می‌کند. در واقع این عملکرد ترکیبی است که باعث می‌شود فیلتر HEPA بتواند حداقل ۹۹.۹۷٪ از ذرات ۰.۳ میکرونی یا بزرگ‌تر را جذب کند.

بهترین زمان تعویض فیلتر هپا جاروبرقی رباتیک کی است؟

اگر می‌خواهید فیلتر جارو برقی رباتیک شما عملکرد بهینه‌ای داشته باشد، باید حداقل هر ۵ تا ۶ ماه یک‌بار فیلتر HEPA را تعویض کنید. البته این زمان بسته به‌میزان استفاده، شرایط محیطی مانند وجود حیوانات خانگی یا افراد آلرژیک و نوع فیلتر برای همه دستگاه‌ها یکسان نیست! در محیط‌های آلوده یا استفاده زیاد، تعویض هر ۲ تا ۴ ماه توصیه می‌شود. 

فیلترهای قابل شستشو را نیز می‌توانید هر ۱ تا ۲ ماه تمیز کنید، اما پیشنهاد می‌شود برای عملکرد بهتر، هر ۱۲ تا ۱۸ ماه نسبت به تعویض این فیلترها نیز اقدام نمایید. کاهش مکش، بوی بد و تغییر رنگ از نشانه‌هایی است که باید براساس آن نسبت به تعویض فیلتر اقدام کنید.

جارو برقی رباتیک مجهز به فیلتر هپا از کجا بخریم؟

برای کسانی‌که می‌خواهند از مشکلات و بیماری‌های تنفسی در امان باشند و هوایی پاک در محیط منزل تنفس کنند، خرید جاروهای مجهز به فیلتر هپا بهترین گزینه است. این فیلتر مانع از پراکنده شدن ذرات ریز و موی حیوانات در زمان نظافت منزل می‌شود، به‌خصوص اگر جاروی شما از نوع اورجینال باشد. جاروهای برقی رباتیک مجهز به فیلتر HEPA را می‌توانید از فروشگاه «تهران ربات» به‌صورت آنلاین سفارش دهید و در کمتر از ۴۸ ساعت درب منزل تحویل بگیرید. تمام مدل‌های مجهز به این فیلتر در فروشگاه ما با ضمانت کیفیت و اصالت کالا به مشتریان عرضه می‌شود.

سوالات متداول

۱. فیلتر HEPA دقیقاً چه ذراتی را جذب می‌کند؟

فیلتر HEPA می‌تواند حداقل ۹۹.۹۷٪ از ذرات معلق در هوا با اندازه ۰.۳ میکرون یا بزرگ‌تر را جذب کند. این ذرات شامل گرد و غبار، گرده گیاهان، موی حیوانات، قارچ‌ها، باکتری‌ها و در برخی موارد ویروس‌ها هستند.

۲. هر چند وقت یک‌بار باید فیلتر HEPA جاروبرقی را تعویض یا تمیز کرد؟

بسته به نوع فیلتر، مدل جاروبرقی و میزان استفاده، معمولاً فیلتر HEPA هر ۶ تا ۱۲ ماه یک‌بار باید تعویض شود. البته برخی از فیلترها قابل شست‌وشو هستند و باید نظافت‌ها به‌صورت دوره‌ای انجام شود.

۳. آیا فیلتر HEPA برای افراد دارای آلرژی یا آسم مفید است؟

بله، فیلتر HEPA به‌طور خاص برای بهبود کیفیت هوا طراحی شده و با حذف ذرات آلرژی‌زا و محرک‌های تنفسی، می‌تواند در کاهش علائم آلرژی و آسم بسیار موثر باشد.

منبع